Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Palinghandel stapt over op SEG-gecertificeerde paling

Geplaatst op vrijdag, 10 december 2021

Limmen, 7 december 2021

De leden van de Nederlandse Vereniging van palinghandelaren hebben hun leveranciers in de aquacultuur aangegeven per eind 2023 uitsluitend nog SEG-Certified paling in te zullen kopen. De certificering zorgt ervoor dat volledig verantwoorde paling en palingproducten duidelijk herkenbaar zijn voor de consument.

Het handelskeurmerk SEG-Certified is een belangrijke toevoeging aan het Eel Stewardship Fund, het blauwe zegel dat nu op de meeste palingproducten te vinden is. ESF geeft aan dat het palingproduct bijdraagt aan een goede palingstand. SEG-Certified garandeert de volledige traceerbaarheid van de gehele keten, van de vangst van glasaal en aquacultuur tot en met de verwerking. Het product is daarmee gegarandeerd afkomstig uit de gequoteerde, goed beheerde visserij op glasaal.

De strenge voorwaarden voor SEG-Certified paling zijn ontwikkeld door jarenlange samenwerking tussen internationale wetenschappers, natuurbeschermingsorganisaties en de palingsector. Nederland had daarin de rol van gidsland. Het nieuwe SEG-Certified zal naast het blauwe palingfonds-logo op de verpakkingen verschijnen.

Bij de Nederlandse Vereniging van palinghandelaren is meer dan 90% van de Nederlandse palinghandel aangesloten. De vereniging is aangesloten bij Stichting DUPAN, de overkoepelende organisatie voor palingvisserij, -kweek en -handel.Bookmark and Share